Editorial Observatori Notícies Editorial Observatori Observatori Cursos Nous membres
Editorial Notícies Observatori Solucions Cursos Nous membres
 

Entrevista amb
Marta Morera

 

 

 

Arquitecta de continguts de Wanadoo

1. Què és Wanadoo?
Wanadoo España és el portal líder en el mercat espanyol d’accés a Internet i serveis en línia. Pertany al grup europeu de telecomunicacions France Télécom i s’ha convertit en un dels protagonistes d’Internet. A més de la seva àmplia oferta com a proveïdor d’accés (connexió gratuïta, ADSL...) ofereix un conjunt unificat de portals i llocs web molt reconeguts.

2. Quin és el teu rol dins de l’empresa i com creus que hi aportes valor?
Des que em vaig integrar en el món de les noves tecnologies com a arquitecta de la informació, l’entorn ha evolucionat molt i, com a professional he apostat per reciclar-me per poder participar activament en aquest canvi.
Actualment, sóc la responsable del servei de comunicació i recerca i amb el meu equip ens encarreguem de la gestió dels cercadors i directoris de Wanadoo.
Som experts en la indexació i la categorització dels continguts del portal i en definim la política de navegació i de recerca.
La figura dels arquitectes de la informació és bàsica per organitzar el coneixement, vetllem perquè el lloc web tingui una bona usabilitat, fent que l’experiència de l’usuari sigui cada cop més senzilla, intuïtiva i amena. Aquestes premisses són la base perquè altres departaments puguin assolir els seus objectius i l’empresa pugui mantenir el seu avantatge competitiu i liderar el mercat.

3. Quins creus que seran els àmbits més rellevants per a la gestió de la informació en els pròxims anys?
Caldran gestors d’informació. Les empreses saben que la informació i el coneixement són dos actius fonamentals i exclusius dels quals necessiten delegar-ne la gestió en professionals especialitzats.
Les empreses tradicionals han de transformar-se per aprofitar al màxim els avantatges que els ofereixen les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC). Si bé les tecnologies són imprescindibles, en el binomi tecnologia informació, el concepte realment important és el segon (la informació) ja que és propietat exclusiva de cada empresa i és en el que més podem contribuir nosaltres com a professionals.
La societat de la informació fa temps que funciona, però cal que els qui governen, tant les empreses com el país, hi apostin de debò. Només així, les empreses podran ser competitives i estar a l’alçada dels continus reptes que els planteja el mercat.

4. Tres suggeriments per als joves diplomats i llicenciats que s’incorporen ara al món laboral.
En el món d’Internet, l’adaptabilitat és bàsica.
És molt important tenir una formació multidisciplinar: documentació, coneixements tècnics, màrqueting, disseny, usabilitat i HCI, etc. És important treballar amb altres professionals perquè és quan t’adones del que pots aportar al projecte.
Els documentalistes podem treballar en molts camps: des de dissenyar intranets, coordinar els continguts d’un web o decidir l’arquitectura d’un web corporatiu.
La gent amb capacitat professional té el futur assegurat, però no ha d’esperar que li arribi l’oportunitat, s’ha d’avançar i demostrar que pot ser una de les peces clau en la cadena de valor.