2a Jornada d'intercanvi d'experiències en Lectura Fàcil. Usuaris i gestors

CONCLUSIONS

Desprès d'una efusiva benvinguda per part de la presidenta del COBDC, Mercè Muntada, i del Degà de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, Cristòbal Urbano, Teresa Pagès, directora de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, de Sant Boi de Llobregat, coordinadora del Grup de treball LF del COBDC, va fer fet una breu història del Grup de treball i l'Associació Lectura Fàcil, passant a presentar el conferenciant.

La conferència, a càrrec d'Hilario Hernández, director del Departamento de Anàlisis y Estudios (DAE) de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez, amb el títol "Lectura fàcil, lectores difíciles", es va centrar en la LF i els possibles usuaris d'aquestes obres. Hilario Hernández ens va oferir un magnífic estat de la qüestió, a nivell espanyol i català, dels usuaris destinataris de la LF, ja sigui per discapacitat o per la suficiència limitada en la llengua. Els factors sociològics que provoquen endarreriment lector son la discapacitat, immigració i educació, ampliats per l'edat, l'hàbitat, el gènere i els ingressos econòmics. També ens va mostrar diversos quadres i gràfics dels usuaris i els percentatges a nivell estatal i català, tant de persones amb discapacitats, immigrants i amb problemes d'aprenentatge educatiu. I va aprofitar per posar-nos deures, principalment als que tenim més contacte amb aquestes persones, bibliotecaris i educadors:

  • Ser capaços de detectar els possibles usuaris a temps
  • Promoure la lectura entre el públic desfavorit segons el seu perfil educatiu i/o social
  • Afavorir l'alfabetització, la inclusió social i el treball en xarxa
    I ens ha ofert una clau d'èxit per assolir-ho: el treball amb aliats: grups, organitzacions, entitats, voluntariat, etc...

A continuació es va celebrar la Taula rodona d'experiències d'usuaris, coordinada per la Núria Silvestre, membre del Grup i Directora de la Biblioteca de Manlleu ( Barcelona). En ella van participar Eloi Collell, de Vic, Mònica Jorquera, de Rubí, Felisa Lucas, de Sant Boi de Llobregat, i Montse García i Ingrid, que són usuaris dels clubs de lectura de les biblioteques o persones que han emprat aquests llibres amb èxit, amb diferents dificultats lectores i que ens han explicat la seva experiència personal lectora emprant aquestes obres.

Felisa, senyora d'edat avançada, usuària de la Biblioteca Ma Aurèlia Capmany de Sant Boi de Llobregat, d'aprenentatge en català, empra els llibres LF com a participant als clubs de lectura de la biblioteca. Li serveixen per llegir i parlar en català, i alhora d'eina de relació social amb altres persones.

Per Mónica, xilena, ha estat una eina clara d'immersió lingüística. S'inicià als clubs de la Biblioteca Mestre Martí tauler de Rubí, per llegir i parlar en català, i ha acabat aconseguint un nivell excel·lent en l'idioma.

L'Eloi és un noi amb síndrome de Down i participa a un dels dos club de lectura fàcil de la Biblioteca de Vic, organitzats per l'Associació St. Tomàs. Aquests llibres li han permès accedir al món de la fantasia i de les aventures, que amb les novel·les habituals no hagués pogut fer-ho, ja que pel seu contingut i quantitat de pàgines, veia quasi impossible assolir. Es troben un cop per setmana i fan lectura en veu alta.

L'Íngrid, una nena amb dislèxia, ve acompanyada de la Montse, mare d'un nen amb dislèxia. Per a l' Íngrid ha representat la possibilitat de llegir, que degut a la seva dificultat no li era possible. La Montse aportà la seva experiència com a mare, com a professional i representant de l'Associació Avesedari. Per aquest col·lectiu és un dificultat transitòria.

Tots van coincidir a l'hora de dir que aquestes obres els han permès llegir obres que no s'haguessin imaginat mai, s'han relacionat amb altres persones amb dificultats similars, han aprés a perdre vergonya, a expressar-se i els han ofert i ajudat a tenir millores físiques relacionades amb la lectura, la parla i la memòria.

L'últim acte del dia va ser la Taula rodona de polítiques de Foment de la Lectura, amb la participació de Felipe Zayas, representant del programa Leer.es de foment de la lectura del Ministeri d'Educació, Joaquim Bejarano Rodenas, Director de l'Àrea del Llibre de l'Institut Català de les Indústries Culturals, Mònica Pereña, Subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme del Departament d'Ensenyament i Artur Iscla, representant del programa de foment de la lectura de l'Ajuntament de Girona.

Tots quatre van fer un repàs de la política de foment de la lectura, des de l'àmbit nacional ofertant recursos en línia a professorat i bibliotecaris el programa Leer.es, un recull de bones pràctiques. A nivell autonòmic la subvenció des de cultura a l'Associació de Lectura Fàcil i les polítiques de foment de lectura en l'ensenyament primari i secundari. I finalment el projecte municipal de la ciutat de Girona, una aposta estratègica per millorar la inclusió social amb la Lectura Fàcil. El posterior debat on va haver una gran participació de públic va estar centrat en les polítiques de foment de lectura des de la Conselleria d'Educació.


          Imma Casals i Remei López